Intervju

Vi ringde upp Lotta Cohen, präst i Säffle och även vegetarian, och frågade om hon hade tid att sätta sig ner och svara på lite frågor om vegetarianlivet. Vi bestämde träff vid församlingshemmet och med sig hade hon Britt Gagnero, även hon vegetarian. Tillägas bör även att de är så kallade marinvegetarianer, de avstår från kött men äter fisk.

Varför är ni vegetarianer?
Lotta: Jag har aldrig tyckt om kött så för mig var det skönt att få slippa. Jag bestämde mig helt när en vän till mig bjöd på kråka, då kände jag att om jag kunde avstå från det så kunde jag lika gärna avstå från allt. Det var väl för ca 25-30 år sedan. En anna kul grej att nämna är att Paulus i Rommarbrevet säger att "Bara de svaga äter grönsaker", men det har jag aldrig märkt något av.
Britt: Jag har också en liknande historia. Jag har aldrig längtat efter kött och det har ingenting med etiska skäl att göra. Det var när jag slutade gymnasiet , på 1980-talet. Min man däremot gjorde det av etiska skäl men han avbröt ifjol efter 30 år.

Hur upplevs ni av andra?
Lotta: Man ser en utveckling, det har blivit mycket mer acceptabelt nu. Jag äter till exempel fisk för att det var mer acceptabelt förr, men det är något som jag egentligen skulle kunna klara mig utan. Det finns mycket vegetariska alternativ nu för tiden.
Britt: Det är helt klart vanligare nu, det är inga konstigheter. I större städer är det ingen stor sak, medans man i mindre städer sticker ut mer. Ibland kan man känna att man är lite till besvär.

Gör det någon skillnad i plånboken?
Britt: I affären är det ju dyrare, som till exempel halvfabrikat. Men inte om man gör från grunden.
Lotta: Det är billigare tycker jag. Jag gör ofta storkok som räcker länge och som man kan frysa in.

Tycker ni att alla ska vara vegetarianer?
Lotta: Jag tvingar inte någon, men det vore bra om alla kunde äta hälsosammare. Man kan till exempel byta ut mot vegetariskt åtminstone en gång i veckan.
Britt: Man behöver heller inte lägga så stor vikt på att allt protein finns i köttet, alternativ kan man ju till exempel äta keso istället.

Äter ni några speciella tillskott?
Britt: Nej.
Lotta: Lite multivitamin nu på vintern när jag kommer ihåg, men inget protein. Det finns det gott om i vanlig mat.

Har ni några mattips ni vill dela med er utav?
Lotta: Jag brukar laga Olssons, det är som Janssons frestelse fast med kantareller istället för ansjovis.
Britt: Man kokar bandspaghetti, sedan blandar man spenat, keso och muskot och rör ihop allting. Sedan har man lite ost över och in i ugnen.


Intervju

Intervju med Herrgårdsgymnasiets bild- och filosofilärare Emil Ahlman.

Varför är du vegetarian?
Från början var det av etiska skäl. Jag började engagera mig politiskt. Sen så är jag även uppvuxen med egna djur, och sättet som djuren behandlades inom industrin upprörde. Jag tycker att vi konsumerar alldeles för mycket kött och anser det vara fel att föda upp för att döda. Idag är det lika mycket av hälsoskäl. Man märker det i kroppen, man känner sig lättare och tappar lite av sötsuget som får när man äter kött.

Hur länge har du varit vegetarian?
Sedan början på 90-talet.

Hur upplevs du av andra?
Endel upplever det som besvärligt, de vet inte riktigt vad de ska bjuda på. Under den perioden då man bodde hemma sågs man som upprorisk, men nu i vuxen ålder får man ett helt annat bemötande.

Gör det någon skillnad i plånboken?
Nej, det blir snarare billigare. Jag tillverkar det mesta själv, och undviker att köpa mycket halvfabrikat.

Tycker du att alla ska vara vegetarianer?
Ja, det vore ju bättre miljömässigt. Vi förbrukar redan så mycket energi, jag tror på ett "uppvaknande". Det borde defenitivt testas.

Äter du några speciella tillskott?
Nej, det får man i sig så mycket av ändå. Matlagningen har blivit lika automatiserad som för de som lagar ickevegetarisk mat, man vet vad man ska äta för att få i sig tillräckligt.

Slutligen, har du något recepttips?
Vegetarisk lasagne, hemmagjord.


Emil Ahlman


RSS 2.0