Grönsaksröra med pasta

Ingredienser:

50g soja- eller fullkornspasta
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1-2 tomater eller 75g krossade tomater på burk
100g auborgine
1 liten gul lök
1msk olivolja
1 klyfta vitlök
1 dl vatten
1 tsk oregano
örtsalt efter smak
1msk riven parmesanost
1msk sesamfrön

Gör så här:
Skala, skölj och ansa grönsakerna. Skär dem i lagom bitar. Låt oljan bli varm och lägg i grönsakerna, den skivade vitlöken och späd med vatten. Krydda med örtsalt och oregano. Låt alltsammans koka på svag värma tills det är mjukt, Koka under tiden pastan enligt anvisning på förpackningen. Strö över parmesanosten och sesamfrön.




Intervju med Josefin och Jennifer

Sådär, en dag av intenstivt arbete har just passerat. Vi blev aningens mer effektiva än vi trodde vi skulle vara, av tidigare erfarenheter.
Vi kluddade ner lite frågor på ett papper och mötte upp Josefin Edman och Jennifer Nilsson för en intervju om de båda tjejernas livstilar. Så här svarade de.

Varför är ni vegetarianer? Motivera!
Josefin: - Jag ser ingen anledning till att äta kött. Det är lika enkelt att tillaga vegetarisk mat som "vanlig" mat, samt att det inte skadar djuren och är mer miljövänligt. Jag påverkades bland annat av kompisar som var engagerade och det fick mig att inte vilja äta kött.
Jennifer: - Det finns bra alternativ och är iprincip lika enkelt som att laga vanligt. Kokar man t.ex. makaroner är det ju lika enkelt att steka sig en vegetarisk köttbulle som en icke vegetarisk. Man slipper också transoprterna av kött och är vänligare mot djuren.

Hur länge har ni varit vegetarianer?
Josefin: - Jag har inte ätit kött i skolan sen i 8an. När jag är hemma vill jag inte vara till besvär och tvinga mina föräldrar att laga specialmat bara för att de inte är vegetarianer. Men det händer att vi äter vegetariskt då och då.
Jennifer: - Ca. 2 år. Jag gick i skolan och fick mig ett ryck. Jag var sugen på det ett tag innan eftersom jag hade kompisar som var det, men det uppskattades inte av mina föräldrar. Men så en dag gjorde jag slag i saken.

Hur ser andra på att ni är vegetarianer?
Josefin: - Det känns inte som att det är så accepterat av många. Många tar det oseriöst och ifrågasätter.
Jennifer: - Vissa bryr sig inte men många är ifrågasättande. Det finns mycket fördomar.

Vegetariska produkter är ju lite dyrare än vanliga, tycker ni att det påverkar ekonomin?
Josefin: - Nej, planerar man sina köp tror jag inte att det blir dyrare.
Jennifer: - Det är ju lite dyrare än andra varor, men det är inte så stor skillnad. Det beror ju helt och hållet på hur man väljer och planerar.

Anser ni att alla borde vara vegetarianer?
Josefin: - Det är upp till var och en, men det vore ju det ultimata.
Jennifer: - Njae, det finns ju såklart inget negativt med det. Man får göra som man vill tycker jag. Men det alla är så inne på är att man måste äta kött i varje måltid, det finns ju såklart andra alternativ man kan prova på.

Att bara äta vegetarisk täcker oftast inte det dagliga behovet av vitaminer, äter ni någon form av tillskott?
Josefin: - Nej.
Jennifer: - Jag har vitaminer, men jag slarvar.. Det finns ju så bra alternativ som inte är i tablettform och jag har själv inte märkt någon skillnad sedan jag började.

Vilken är eran favorit rätt?
Josefin: - Fajitas med quornfilé, getost, paprika, valnötter och ruccola.
Jennifer: - Nudlar, wookade grönsaker och quornbitar. Åh nu blev ja ju sugen!




Här har vi vegetarianerna i bild. Jennifer till vänster och Josefin till höger.


Marielle och Andrea's enkla vegetariska tacopaj

Vegetarisk tacopaj

Ingredienser:

Pajdeg (finns att köpa färdig)
qournfärs med taco smak
3 dl turkisk youghurt
3 tomater
sweetchilisås
riven ost
krossade tomater med chili smak

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn qournfärsen, och häll därefter i krossadetomater. Lägg i pajdegen i en ugnsform, och häll i qournfärsen. Hacka tomaterna. Blanda ner tomaterna, turkisk youghurt och sweetchilisås i en bunke och rör om. Häll blandningen över färsen och strö över osten och in i ugnen i 20 min. Servera med valfri sallad.











Betygsbedömning på hamburgare











Projektarbetesmöte

Dags att damma av bloggen igen. Då var det äntligen dags för ett projektarbetesmöte för att prata om vad vi hittils gjort, vad vi har kvar att göra och hur vi ska genomföra det.
Vi har under en tid lagt detta projekt på hyllan på grund av ett flertal olika orsaker. Det är nu dags för oss att återuppta detta och göra en rejäl slutspurt.

Vi har under dagen bland annat tagit kontakt med Josefine (vegetarian) som snällt ställde upp på att låta sig intervjuas. När denna intervju ska ske är ännu oklart men kommer ske inom en snar framtid. Genom intervjun hoppas vi kunna få ut hennes synpunkter kring det vegetariska livet, samt varför hon valt att äta som hon gör.

Vi ska nu sätta oss ner och disskutera vad vi vill ha reda på samt vilka frågor vi ska ställa.









Ett energikrävande projekt som detta kräver många kafferaster med jämna mellanrum. Avundsjukan lös ur Andreas ögon när Elin fick denna kopp serverad av Marielle.


RSS 2.0